On aika tarkistaa pattereiden toimivuus

Elämme sitä aikaa vuodesta jolloin on syytä tarkistaa, että patterit tuottavat optimaalisesti lämpöä. Tästä on tiedossa selvää säästöä.

1. Optimoi lämpötilat huonekohtaisesti

Oleskelutiloissa useimmille meistä riittävä huonelämpötila on 20 astetta ja makuuhuoneissa 18 celsiusastetta. Huoneiden lämpötilat kannattaa säätää kohdilleen, sillä lämpötilan laskeminen asteella pudottaa lämmityskustannuksia jopa viisi prosenttia.

Huonekohtaiset termostaatit pitävät eri huoneiden lämpötilat valituissa arvoissa. Näin esim. makuuhuoneissa voidaan pitää jatkuvasti muutamaa astetta alhaisempaa lämpötilaa kuin olohuoneessa. Nykyaikaista lämmitysjärjestelmää voi ohjata helposti myös omasta puhelimestaan – oletpa missä tahansa.

Uusiin vesipattereihin voidaan liittää lämmönpudotusautomatiikkaa. Jos koti on päiväsaikaan tyhjillään ja automatiikka pudottaa huonelämpötilat työpäivän ajaksi, voit säästää kustannuksissa jopa 15 %.

Lämpötilan voi säätää omien aikataulujen ja elämänrytmin mukaan. Lämpöjä ei kannata pitää siellä, missä käyttöä ei ole. Varsinkaan silloin, kun ei itse ole edes paikalla.

2. Tarkista patterit määräajoin

Tarkista, että kaikki patterit ovat lämpimiä ja että ne vastaavat lämmöntarpeeseen nopeasti. Jos yksittäinen patteri ei lämpene, kokeile ensimmäiseksi sen ilmausta. Avaa ilmaruuvi ja päästä ilmaa pois, kunnes ilmaruuvista alkaa tulla vettä. Jos patteria pitää ilmata usein, järjestelmässä on yleensä jotakin vikaa ja se on syytä huoltaa.

Jos ilmaus ei auta ja patteri pysyy kylmänä, vika voi olla myös sen termostaatissa. Toimimattomat termostaattiventtiilit on järkevää uusia pikaisesti.

3. Jos sinulla on kysyttävää, keskustele asiantuntijan kanssa

Kun lämpöasiat askarruttavat, Hanakat on paikka, jonne kannattaa tulla keskustelemaan. Sen lisäksi, että kotisi on talvellakin lämmin, säästötkin ovat usein varsin merkittäviä!