Aurinkosähkö

Aurinkosähkö – yhä kannattavampi valinta

Rakennusten 0-energiatavoitteiden astuessa vaiheittain voimaan tulee aurinkoenergian merkitys kasvamaan lähivuosina huomattavasti. Tämän lisäksi kasvua vauhdittaa lisääntyvä tietoisuus elinympäristömme tilasta.

Järjestelmien hinnat ovat laskeneet viimeisen kymmenen vuoden aikana ja parantaneet aurinkosähköjärjestelmän investoinnin/takaisinmaksuajan suhdetta. Kun auringon säteily on Suomessa vuositasolla lähes yhtä suurta kuin Keski-Euroopassa, suomalaisen energian hintataso on pysytellyt edullisena Keski-Euroopan sähköenergiaan nähden.

Mikäli Suomen pinta-alasta 1 prosentti peitettäisiin aurinkoenergiaa tuottavilla kennoilla, riittäisi kennoista saatava energiamäärä tyydyttämään koko Suomen ympärivuotisen energiatarpeen.
 

Valjastettua auringon säteilyenergiaa

Aurinkosähkön tuottaminen perustuu auringon säteilyenergian hyödyntämiseen. Auringonsäteilyn fotonit kuljettavat auringon säteilyenergiaa. Osuessaan aurinkokennoihin fotonit luovuttavat energiansa kennojen materiaalin elektroneille. Nämä fotoneilta energiaa saaneet elektronit muodostavat sähkövirran aurinkokennojen virtajohtimiin.

Aurinkopaneeli tuottaa tasasähköä, joka eroaa yleisessä sähköverkossa virtaavasta vaihtosähköstä. Kytkeydyttäessä yleiseen sähköverkkoon tarvitaan vaihtosuuntaaja eli invertteri tasasähkön muuntamiseksi vaihtosähköksi.

Aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä voidaan käyttää missä tahansa lämmityksen, valaistuksen, kodinkoneiden ja muiden sähköä käyttävien laitteiden virransyöttöön. Erityisesti sähköverkkoon kytketyillä järjestelmillä ei tehorajoitteita juuri ole; lähes kaikki kiinteistön tai pientalon sähköä käyttävät laitteet pääsevät hyötymään järjestelmästä sen tehosta riippumatta. Kuitenkin tällä hetkellä paras kannattavuus saavutetaan mitoitettaessa järjestelmä vastaamaan mahdollisimman hyvin rakennuksen käyttämää sähköenergian määrää, jolloin yleiseen sähköverkkoon myytävän energian määrä on vähäinen.
 

Mitoita järjestelmä kulutuksen mukaan

OffGrid-järjestelmissä (ns. mökkipaketit – ei yleiseen verkkoon kytketyt) järjestelmä tulee mitoittaa tarkasti kohteen kulutuksen mukaan, jotta myös laitteistoon tarvittava akkujärjestelmä on mahdollisimman pitkäikäinen.

Järjestelmien asennus on yksinkertaista ja jokaiselle kattotyypille löytyy oma ratkaisunsa. Isompien järjestelmien asennukseen löytyy vaihtoehtoja, jos järjestelmä asennetaan esimerkiksi maastoon. Asennukset voidaan toteuttaa myös kiinteistöjen julkisivuille.

Verkkoon kytketyt järjestelmät sisältävät käytännössä aina seuraavat komponentit: 

  • aurinkosähköpaneelit
  • vaihtosuuntaaja eli invertteri
  • kiinnitysjärjestelmä kattotyypin mukaisesti harja- tai tasakatolle, julkisivulle tai maastoon
  • UV-suojatut PV-johtimet, 4–6 mm2
  • liittimet
  • turvakytkin (AC-vaihtovirta) invertterin jälkeen

Aurinkosähköjärjestelmät ovat luotettavia ja huoltovapaita, sillä aurinkosähköjärjestelmissä ei ole liikkuvia osia. Vain ilman ja sateiden tuoma lika ja pöly suositellaan pyyhkäistäväksi paneeleista noin kerran vuodessa.
 

Aurinkopaneeliasennusten määrä kasvaa Suomessa nopeasti

Laitteiston elinkaari on 25 tai jopa 30 vuotta. Inverttereissä käytetty peruselektroniikka voi vaatia huoltoa/uusintaa n. 15 vuoden välein. Laitteiston huipputeho laskee vuosittain n. 0,7 prosenttia monikidepaneeleilla tuulen ja lumikuorman liikuttaessa piikiteistä valmistettuja soluja.

Uudemman sukupolven paneeleissa tätä tehonlaskua on voitu vähentää paneelien jäykemmän rakenteen ansiosta. Paneelien laatu ja tuoton tasaisuus ei ole riippuvainen valmistusmaasta vaan käytetystä valmistusteknologiasta ja näin olleen se on melko suorassa suhteessa paneeleista maksettavaan hintaan.
 

Hanakoista saat asiantuntemusta

Yhä suositumpien aurinkosähköpaneeleiden asennus kannattaa aloittaa keskustelemalla asiantuntijan kanssa, mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta investointi olisi sekä pitkäikäinen, taloudellisesti järkevä että riittävä myös huomisen tarpeisiisi.

Hanakat neuvoo sinua mielellään ja asentaa paneelit toimintakuntoon. Tule käymään!