Koneellinen ilmanvaihto takaa ihmisten ja rakennuksen terveyden

Hyvä ilmanvaihto takaa myös rakennuksen terveyden

Sisäilma on hyvä silloin kun sen olemassaoloa ei edes huomaa. Jotta tuntisit olosi mukavaksi ja virkeäksi, sisäilman tulee vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Ilmanvaihdon on oltava koko ajan päällä – ei vain asukkaiden vaan myös rakennuksen terveyden vuoksi.

Uudet ilmanvaihtolaitteet ovat energiatehokkaita, helppokäyttöisiä ja niiden toimintaa voidaan säätää perheen vuorokausirytmin mukaan. Ilmavaihdon kautta rakennuksen energiasta poistuu kolmannes, joten sen toimintaan kannattaa kiinnittää huomiota energiansäästönkin kannalta.

Koneellinen ilmanvaihto ja siihen LTO

Nykyaikainen energiatehokas omakotitalon ilmanvaihto toteutetaan koneellisena tulo- ja poistoilmanvaihtona, johon yhdistyy tehokas lämmöntalteenotto (LTO). Näin myös lämmitysenergiaa säästyy. Ilmastointilaite ja jäähdytyksen mahdollistava riittävän ilmamäärän mukainen kanavisto antavat mahdollisuuden kesäaikana myös sisäilman jäähdytykseen.

Hyvä sisäilma on kokonaisuus, joka toteutetaan energiatehokkaalla ilmanvaihtolaitteella, keittiön liesituulettimella, puhtailla suodattimilla sekä keskuspölynimurilla, joka poistaa huoneilmasta mikropölyn ulkoilmaan.

Edustamamme merkit: Vallox, Enervent, Onnline, Franke, Allaway, Puzer

Tilaa suodattimet verkkokaupastamme

IV-asiantuntijamme auttaa sisäilman suunnittelussa

Uudisrakennus- tai saneerausprojekti alkaa rakennusluvan hakemisesta ja energialaskelmien tekemisestä. Rakennuslupaa haettaessa on osoitettava, että talossa toteutuu rakentamismääräysten mukaiset energiatehokkuusvaatimukset. Rakennusluvan liitteenä olevan energiaselvityksen yhtenä osana on myös selvitys ilmanvaihtojärjestelmästä.

Olipa kyseessä uudisrakennus tai vanha omakotitalo, ilmanvaihtoremontti käynnistyy mitoittamisella. Hanakat-liikkeen IV-suunnittelija laskee ilmanvaihdolle – sekä tulo- että poistoilmalle – tarvittavat litramäärät. Suunnittelijamme määrittää myös tulo- ja poistoilmaventtiileiden paikat ja mitoittaa ilmanvaihtokanavien koon.

Samalla kartoitamme toiveet ohjausautomatiikan yhteyteen haluamistanne erillisistä toiminnoista (esimerkiksi hiilidioksidianturit makuuhuoneisiin tai kosteusanturit kylpyhuoneeseen) sekä mahdollisesta asuintilojen kesäaikaisesta jäähdytystarpeesta. Toiveiden ja mitoituslaskelman perusteella kohteeseen valitaan sopiva ja riittävän tehokas ilmanvaihtolaite.

Asennukseemme kuuluu myös käytön opastus

Oikein toteutetussa ilmanvaihdossa asunnossa on pieni alipaine, jolloin ilmaa poistuu enemmän kuin sitä tulee sisälle. Tulo- ja poistoilmaventtiilit mitoitetaan huonekohtaisesti mittauspöytäkirjan laatimisen ja käyttöönoton yhteydessä. Käyttöönotto-opastuksessa kerromme laitteiden käytöstä, säädöstä, suodattimien vaihdosta ja puhdistuksesta. Kun venttiileitä jatkossa puhdistetaan, on huomioitava etteivät niiden säädöt muutu irrottamisen ja paikalleen laiton yhteydessä.

Muista vaihtaa suodattimet kaksi kertaa vuodessa!

Ilmanvaihtokoneessa on karkea- ja hienosuodattimet, jotka suodattavat ja puhdistavat koneen läpi kulkevaa ilmaa. Ilmanvaihtolaitteen suodattimet tulee vaihtaa vähintään kahdesti vuodessa keväällä pölykauden ja syksyllä pölykauden jälkeen. Käytä valmistajan merkkisuodattimia, jolloin varmistat säädettyjen ilmamäärien mukaisen toiminnan.

Ilmanvaihtojärjestelmän hinta on helppo arvioida

Ilmanvaihtojärjestelmän kustannusten arviointi voi tuntua haasteelliselta, koska kohteet ovat erilaisia, tarpeet moninaisia ja asennuskustannukset koostuvat monista osista.

Kokemukseen pohjautuvan arvion hinnasta voi kuitenkin muodostaa periaatteella, että 1/3 muodostuu uuden energiaystävällisen ilmanvaihtokoneen hinnasta, 1/3 tarvikkeista ja loppu 1/3 on asennustyötä.

Lue lisää