Ilmanvaihto kannattaa uudistaa kerros- tai rivitalon perusparannuksen yhteydessä

Hyvä sisäilma vaikuttaa kaikissa asunnoissa asumismukavuuteen, terveellisyyteen ja rakennuksen pitkäikäisyyteen. Sisäilman tulee vaihtua kaksi kertaa tunnissa ja tarvittaessa sitä tulisi olla mahdollisuus vielä tehostaa ruuanlaiton tai saunomisen yhteydessä. Ilmanvaihdon on oltava koko ajan päällä - asukkaiden ja myös rakennuksen terveyden vuoksi.

Kerrostalo- ja rivitaloyhtiöissä on yhä enenevissä määrin huomattu, että putkiremontin tai laajemman perusparannuksen yhteydessä ilmanvaihto kannattaa samalla nykyaikaistaa. Huippuimuri ja korvausilman saanti ikkunoiden ilmanvaihtoventtiileistä eivät enää riitä täyttämään hyvän sisäilman vaatimuksia.

Uudet ilmanvaihtolaitteet ovat myös energiatehokkaita

Pientalojen tapaan asunto-osakeyhtiöiden ilmanvaihtoratkaisu voidaan toteuttaa energiaa säästävällä huoneistokohtaisella lämmöntalteenottojärjestelmällä, jossa lämmöntalteenoton hyötysuhde on jopa 80 %. Tällöin ilmanvaihdon tehoa voidaan säätää huoneistokohtaisesti, oman asumisen mukaan. Uudet ilmanvaihtolaitteet ovat myös energiatehokkaita ja erittäin helppokäyttöisiä.

Ilmavaihdon kautta poistuu rakennuksen energiasta kolmannes, joten sen toimintaan kannattaa kiinnittää huomiota myös energiansäästön kannalta. Pienissä tiloissa ilmanvaihdon suunnittelu on tehtävä erityisen huolella. Ilmanvaihtolaitteen sijoituspaikkana voi olla alaslaskettu katto, kodinhoitohuone, WC, tekninen tila, porraskäytävä, ullakko tai liesikuvun yläosa.

Keittiön ilmanvaihdossa asukas voi vaikuttaa myös keittiön liesituulettimen ulkonäköön. Keittiössä ilmanvaihdosta sekä käryn ja kosteuden poistosta huolehtii moottorillinen liesituuletin tai liesikupu, joka on yhdistetty huippuimuriin tai ilmanvaihtolaitteeseen. Ohjaus tapahtuu liesituulettimesta, olipa moottori sitten ilmanvaihtolaitteessa tai huippuimurissa. Myös ilmavaihdon kanavat, äänenvaimentimet, venttiilit ja päätelaitteet sekä eristeet ovat vastaavia kuin pientalorakentamisessa.

Helppokäyttöinen automatiikka tuo mukavuutta asumiseen

Automatiikalla voidaan ohjata puhallintehoja, katkaista lämmöntalteenotto kesäajaksi, säätää tuloilman lämpötilaa sekä seurata huolto- ja vikailmoituksia. Automatiikkaa muistuttaa myös suodattimien vaihdosta.

Ilmanvaihdon uudistaminen kannattaa liittää osaksi taloyhtiön hankesuunnitelmaa ja toteuttaa putkiremontin, perusparannuksen tai lämmitysjärjestelmän uudistamisen yhteydessä. Tällöin remontti valmistuu yhdellä kertaa. Myös suunnittelun ja toteutuksen osalta päästään huomioimaan eri LVI-tekniikoiden yhteensovittaminen ja kustannussäästöt. Ilmanvaihtokone voidaan kytkeä maalämpökohteissa lämpökaivojen keruupiiriin. Kaivoista saatavaa tehoa voidaan käyttää talvella ilmanvaihtokoneelle tulevan ulkoilman esilämmitykseen ja kesällä ilman viilennykseen.

Esimerkkikohde: Hajautetun ilmanvaihdon ratkaisu kerrostaloon

Ota yhteyttä lähimpään Hanakat-liikkeeseen. Keskustellaan omaan kohteeseenne sopivasta ilmanvaihtoratkaisusta.