Mökki talvikuntoon

 
Syksyn pakkasten lähestyessä on aika suoda muutama ajatus mökin talvihuoltoon.
Etenkin jäätymiselle alttiista LVI-varusteista on syytä huolehtia, jos mökki jää talveksi kylmilleen. 
 
Tyhjennä lämminvesivaraaja, vesijohto, vesivessan säiliö ja muut vesipisteet. Vesijohdon tyhjennys kannattaa varmistaa
puhaltamalla putki tyhjäksi. Sulje päävesisulku, jos sellainen on. 
 
Tyhjennä jäätymiselle alttiissa paikoissa olevat hanat, pumput, vesiautomaatit ja painepesuri vedestä ja siirrä varastoon.
Jos pumpuissa ja vesiautomaateissa on suodattimet, vaihda ne kevättä varten valmiiksi. 
 
Kylmilleen jäävän tilan lattiakaivojen hajulukko kannattaa kuivata rätillä. Estääksesi viemärin hajun voit tukkia hajulukon rätillä.
Vaihtoehtoisesti voit kaataa hajulukkoon 3–4 dl jäänestoainetta.
 
Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodatin on hyvä puhdistaa nyt. Puhdista myös ilmanvaihtokoneen suodattimet tai vaihda uudet suodattimet.
Mikäli mökin ulkoseinillä on suodattimilla varustetut tuloilmaventtiilit, vaihda suodattimet uusiin ja puhdista venttiilit. Syksyllä tehdyt huoltotoimet
vähentävät keväällä tehtäviä toimia.
 
Jos mökki halutaan pitää talvellakin käyttökunnossa ja vedet käyttövalmiina, mökillä on hyvä olla lämpötilahälytin vartiointiliikkeeseen tai
omaan kännykkään vikatilanteiden varalle. 
 
Sähkölämmitteiselle mökille voi patteritermostaatista säätää noin + 10 °C peruslämpötilan, joka pitää sisäkosteuden kurissa.
Mikäli mökin piipun suojana ei ole piipunhattua, suojaa piippu siten, että ilma pääsee kiertämään ja jätä savupelti hieman raolleen. 
 
Kun haluat päästä helpolla, voi tehdä mökin huoltosopimuksen Hanakat-liikkeen kanssa. Jätät avaimet syksyllä liikkeeseen ja tulet keväällä
huollettuun ja toimivaan mökkiin.