Ilmanvaihtojärjestelmän hinta on helppo arvioida

Ilmanvaihtojärjestelmän kustannusten arviointi voi tuntua haasteelliselta, koska kohteet ovat erilaisia, tarpeet moninaisia ja asennuskustannukset koostuvat monista osista. Kokemukseen pohjautuvan arvion hinnasta voi kuitenkin muodostaa periaatteella, että 1/3 muodostuu uuden energiaystävällisen ilmanvaihtokoneen hinnasta, 1/3 tarvikkeista ja loppu 1/3 on asennustyötä.

Kun talo on normaalimuotoinen ja sen koko tiedetään, siihen osataan valita oikeankokoinen kone. Sen jälkeen tiedetäänkin jo karkea budjettihinta, joka on siis kolme kertaa uuden nykyaikaisen koneen hinta.

Kohteen poikkeuksellisuus: esim. L-muoto, terassitalo tai useammat kerrokset lisäävät asennus- ja materiaalikustannuksia tämän lisäksi 20–30 %. Myös sijainti pääkaupunkiseudulla lisää tyypillisesti kustannuksia.

Jos taas verrataan peruskorjauksen hintaa uudistuotantoon, peruskorjaus on tarvikkeiden ja asennuksen osalta noin 20 % kalliimpaa, koska kanavistoja ei pystytä asentamaan optimaalisesti.

 

Paljonko ilmanvaihtoremontti sitten maksaa?

Ilmanvaihtosuunnitelman hinnat alkavat n. 500 eurosta, ilmanvaihtokoneiden hinnat vajaasta tuhannesta eurosta ja kanavien, äänenvaimentimien, venttiilien ja muiden asennustarvikkeiden hintaluokka on noin 2000 €. Kustannuksiin vaikuttavat myös matkat paikan päälle.

Helppokäyttöisen ohjauksen ja energiatehokkaamman koneen saa reilulla kahdella tuhannella eurolla, mutta vähemmän energiaa kuluttava ilmanvaihtokone ja tarpeenmukainen ilmanvaihdon ohjaus tuovat hintalisän takaisin pienempinä käyttökuluina jopa parissa kolmessa vuodessa.

Helppokäyttöisyyttä tuo myös kosteusohjaus, joka tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti saunan ja suihkun jälkeen. Kosteusanturi maksaa lisävarusteineen noin 100 €.

Mitä lyhyemmiksi kanavat jäävät, sitä edullisempi, energiatehokkaampi ja hiljaisempi järjestelmästä saadaan. Poistoilma voidaan viedä vesikatolle tai puhaltaa seinästä. Kanavat voivat olla peltisiä tai muovisia kanavia tai taipuisaa ja pieneen tilaan mahtuvaa 75 mm BlueSky-muovikanavaa. Se voidaan yleensä asentaa ullakolle ilman lisäeristystä yläpohjan eristeen sisälle ja peruskorjauksen yhteydessä koteloida osittain huonetilaan.

Mikäli kanavat asennetaan kylmälle ullakolle, ne tulee myös lämpöeristää. Eristyksen hinta on n. 1000–2000 €. Siksi useimmiten on järkevää asentaa ilmanvaihtokanavat sisälle koteloimalla. Tämä kuitenkin aiheuttaa jälleen jonkin verran rakennusteknisiä töitä ja lisäkustannuksia.

Asennustyö mittauksineen kestää kahdelta mieheltä yleensä pari päivää ja kustannukset ovat n. 2000 eurosta ylöspäin.

Yksikerroksisen 120 m² talon avaimet käteen -ilmanvaihtoremontin kokonaiskustannukset saattavat jäädä 10 000 euron tuntumaan. Kun talon koko ja kerrosmäärä kasvavat, myös ilmanvaihtokone, kanavat ja muut tarvikkeet kasvavat, joten tilantarve ja kustannukset kohoavat.