Korvausilma

Näytä yhdellä sivulla
Lajitteluperuste:
1 - 20 / 57 tuloksesta
1 - 20 / 57 tuloksesta

Huono sisäilma on nykyaikaisen tiiviin ja energiatehokkaan asumisen suurimpia ongelmakohtia. Jos huoneistossasi on painovoimainen ilmanvaihto mutta ei lämmöntalteenottoa, ilman vaihtumiseen tarvitaan riittävä määrä korvausilmaventtiileitä. Hyvä venttiili puhdistaa ilman eivätkä epäpuhtaudet pääse sisäilmaan. Se vaimentaa myös ulkoilman ääniä. Sisällä ei myöskään saa aiheutua tunnetta, että vetää – tällöin kylmällä säällä helposti sulkee venttiilin. Jos ilma ei tule sisään hallitusti korvausilmaventtiilien kautta, se kulkeutuu asuntoon omia teitään: lattian, ikkunoiden ja ovien raoista, postiluukusta tai jopa viemäristä. Hyvin nopeasti tuloksena on huono sisäilma. 

Myös kosteus muodostuu ongelmaksi. Jos kylpyhuoneen tai ripustettujen pyykkien kosteus ei poistukaan poistoventtiilin kautta, se virtaa sisätiloihin ja lisää huoneilman kosteutta. Tämä altistaa tilat niin homeelle kuin seinäpinnoista irtoaville haitallisille yhdisteille. Ongelmat eivät siis aiheudu vain ihmisille: myös rakennus alkaa pian kärsiä, huoltokulut kasvavat ja asumiskustannukset nousevat.

Korvausilmaventtiilien määrässä ei kannata pihistellä, sillä asunnon ilmamäärän on vaihduttava kerran kahdessa tunnissa. Sopiva nyrkkisääntö on yksi venttiili 20 lattianeliömetriä kohden. 80 m²:n asunnossa tarvitaan siis neljä korvausilmaventtiiliä. Korvausilmaventtiili kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jolloin kylmä tuloilma lämpiää ennen laskeutumistaan oleskelualueelle.

Korvausilmaventtiilit on sijoitettava oleskelutiloihin kuten makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sekä saunaan. Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä, vaatehuoneessa ja suihkutilassa. Näihin tiloihin ei saa asentaa korvausilmaventtiiliä, koska se vähentää oleskelutiloihin tulevaa ulkoilmaa. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili.

Hyvä sisäilma pitää virkeänä. Muista myös uusia suodattimet määräajoin.